maandag 30 juni 2014

Speurparcours ter afsluiting van het seizoen

Elk jaar maken wij als leiding een speurtocht als de laatste kinderwoorddienst van het seizoen in beeld komt. We hebben een fotospeurtocht gehad, een speurtocht met vragen en een puzzel en dit jaar hebben we gekozen voor een speurparcours. We hebben 5 leuke opdrachten bij elkaar gezocht, onder andere van deze site. De opdrachten hebben we in de achtertuin uitgezet, de kinderen in 2 teams verdeeld en daarna konden ze op pad.
Bij de eerste opdracht moesten ze vogels opzoeken in de Bijbel aan de hand van een korte beschrijving en het versnummer. Voor de tweede opdracht kreeg elk teamlid een strookje met daarop een wirwar van plusjes en x-jes. Als je de plusjes kleurde kwam er een bijbelse naam te staan. Opdracht 3 was een samenwerkopdracht. Het hele team stond op een laken. Dat laken moest omgedraaid worden, zodat het hele team op de andere kant van het laken kwam te staan. Daarbij mocht niemand van het laken afstappen/af vallen. Dat was best een lastige opdracht, maar beide teams brachten het er goed van af.
De vierde opdracht ging over getallen uit de Bijbel; ze kregen 5 vragen en moesten daar het bijbehorende getal bij zoeken, bijv. 'Hoeveel wijze mannen kwamen er uit het Oosten om het kindje Jezus te begroeten?'. 
De vijfde en laatste opdracht was het spelen van een potje memory.

De kinderen vonden deze toch hartstikke leuk en waren erg blij met het ijsje als beloning, want van speuren krijg je het warm. Zeker als het zonnetje lekker door komt!
En nu gaan we lekker vakantie vieren. Na de zomer zijn we weer terug.

dinsdag 3 juni 2014

Voor Pinksteren

Afgelopen zondag zijn we aan de slag gegaan voor Pinksteren. We hebben eerst uit de Kinderbijbel het verhaal voorgelezen, zodat ook de kleintjes leren wat er gebeurd is met Pinksteren. Natuurlijk hoort er ook een leuke knutsel bij. Dit keer hadden we een leuke knutsel gevonden op gelovenisleuk.nl, namelijk een glas-in-lood duif maken.
De werktekening die er bij hoort, vind je hier! Op het voorbeeld van de site waren de vakjes achter de duif in allerlei mooie kleuren gekleurd. Onze kinderen begonnen echter gelijk de duif te kleuren; die is immers prominent aanwezig. Het leverde mooie 'schilderijtjes' op. De kinderen vonden het een erg leuk werkje om te doen.


donderdag 27 maart 2014

Derde Zondag


God houdt van alle mensen. Daarom werden er afgelopen zondag verschillende vlaggen, kinderkopjes en hartjes gemaakt door de kinderen die de kinderwoorddienst bezochten.

maandag 17 maart 2014

Tweede Zondag Veertigdagentijd

Afgelopen zondag was het de tweede zondag van de Veertigdagentijd. Op ons programma stond 'Een tafelloper maken van versierde gebedjes'. Deze tafelloper zou dan op het altaar over de tafel worden gelegd. En dan natuurlijk op zo'n manier dat de mensen in de Kerk er ook nog wat van konden zien.
Van tevoren hebben we de volgende 2 gebedjes allebei op een eigen a-4tje uit geprint;

Goede God,
U hebt Jezus de moed gegeven
om door te gaan tot in Jeruzalem toe.
Help ook mij
om te zeggen wat er gezegd moet worden
en te doen wat er gedaan moet worden,
ook wanneer het misschien moeilijk wordt.
Amen


Maak mij een beetje stil, God,

om even met U te praten.
Jezus heeft dat ook dikwijls gedaan.
U weet wel wat ik graag zou willen:
dat alle mensen vrienden van elkaar worden.
Help mij om daaraan mee te werken.
Amen 

De kinderen mochten zelf kiezen welk gebedje ze wilden versieren. We hadden foamstickers (hartjes, bloemetjes in verschillende formaten en kleuren) en plakkertjes in verschillende vormpjes. En ze konden natuurlijk ook zelf tekenen/kleuren. Van tevoren vertelden we ze wat meer over bidden; dat het Jezus rustig maakte terwijl voorname mensen om hem heen vonden dat Hij niet goed leefde; Hij praatte met vreemdelingen en genas zieke mensen op een zondag. Hij zonderde zich dan af, bad tot God en dat gaf Hem de moed om weer door te gaan. 
Daarna gingen de kinderen aan de slag en werden er mooie creaties gemaakt, wat uiteindelijk één prachtige creatie werd. De Pastoor heeft de loper prachtig uitgelegd op de tafel, waar hij de rest van de Veertigdagentijd blijft liggen.

zondag 23 februari 2014

Iconen maken van brood en broodbeleg

Vanmorgen kwamen de kinderen de parochiezaal binnen en bleven verbaasd staan; er stonden bordjes op de tafel, er lag bestek, ze zagen brood en allerlei soorten broodbeleg... Ze hadden thuis toch al ontbeten?
Wij hadden de tafel echter niet gedekt om te gaan eten, maar om met het brood en het beleg iconen te maken. Ze vonden het allemaal een leuk en vooral lekker idee!

We hebben ze eerste uitgelegd wat een icoon nu eigenlijk is. Het woord icoon komt van het griekse woord 'eikoon' wat beeld betekent. Een icoon wordt meestal geschilderd op een houten paneel en tijdens het maken van een icoon wordt er gevast en gebeden. Een icoon wordt nooit gesigneerd, want er wordt vanuit gegaan dat Gods hand het schilderen begeleid.

De kinderen gingen gauw aan de slag met hun witte boterham en het broodbeleg. Er werden mooie kunstwerken gemaakt; we zagen een aantal Maria's, soms met kindje Jezus en soms alleen. We zagen Jezus met een baard van schuddebuikjes, maar ook een mooi kruis met een prachtige regenboog.

Aan het eind van de mis zei Pastoor Lars dat iedereen naar de parochiezaal mocht komen, omdat daar een prachtige tentoonstelling te zien was van de zojuist gemaakte iconen. Hij verklapte nog niet waar ze van gemaakt waren, dat moest iedereen maar gaan bekijken.
We kregen veel kijkers en iedereen vond het een leuk en orgineel idee!